Almanya’ya antrenörlük görevi için ilk görüşmeye davet edildiğimde beni hava alnından alıp Kulüp Başkanı Herr Schreiber’ın Dresdner Bank’ın şehir merkezindeki binasının otuz beşinci katındaki ofisine götürdüler.

Odada çok şık giyimli başkandan başka uzun boylu, iri yapılı üç kişi daha vardı.

Sonradan onların Germani’nın eski şampiyonları olduklarını öğrendim. O gün benimle yapılacak ilk konuşmada başkana yardımcı olmak için oradaydılar.

Masanın üstünde Dünya ve Avrupa Şampiyonlarında yarıştığım yıllar olan 1969-1971-1974 yıllarının Rudersport Almanakları duruyordu. Oradan benim nasıl bir kürekçi olduğumu araştırmışlardı.
Haklıydılar, ellerinde dünya kürek parkurlarında adı pek geçmeyen bir ülkeden gelen kişi hakkında sadece Türkiye’ye eğitim vermek için gelen Alman Federasyonu hocalarından Volker Nolte’nin hakkımdda verdiği bilgiler vardı.

O gün uzun konuşmalardan sonra anlaşmalar imzalandı ve iş başladı.

İlerleyen senelerde ilk toplantıda bulunan uzun boylu eski sporculardan biri olan Günther Lange’nin elli yıl önce Almanya Tek Çifte Şampiyonu olduğunu öğrendim.

Kayıkhanede kendi adını taşıyan Staempfli tek Çiftesi vardı. Haftada üç kez gelip teknesini indirip Main Nehrinde kürek çekip dönüyor, teknesini kıymetli bir oyuncak gibi temizleyip kuruluyor, itinayla tekrar yerine yerleştiriyordu.

Herr Lange, her yarışta yanımda destek oluyor, bana rakipler, antrenörler, hakemler hakkında bilgi veriyor, adeta gönüllü olarak mentorluğumu yapıyordu.

Günther inşaat mühendisiydi, sık sık kendi kullandığı özel uçağı ile Afrika’ya gidiyor, oradaki inşaat işlerini yürütüyordu.

O senelerde Günther’in oğlu, kendi gibi çok uzun boylu olan Thomas da kürek kariyerini tamamlamak üzereydi. 1980’de Frankfurt’ta yapılan (Milano-Birmingham-Lyon-Frankfurt) Dört Kardeş Şehir yarışları için kurduğum Sekiz Tekte ona hamlada yer vermiştim. Yarışı kazanmıştık. 1981 yılında onunla son kez katıldığı Almanya Şampiyonasına gittik, jübilesini yaptık, artık bir veteran kürekçi olmuştu, ertesi yıl kendi gibi Frankfurter Germania’lı Tek Çifteci olan Alman Milli Takımında da yarışmış olan Karin ile evlendi.

Seneler sonra Türkiyeye döndüğümden kısa bir süre sonra Güntherin gidiş gelişleri sırasında bir uçak kazasında hayatını kaybettiğini öğrendim.

Germania, onun anısına yeni bir tekneye adını verdi, eşi, Thomas’ın annesi, teknenin isim merasiminde şampanyayı dökerek tekneye şans dileyen kişiydi.

Thomas bu gün Frankfurter Germania 1869 kulübünün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı.

Günler, yıllar akıp gidiyor ama kurulu sistemler bozulmadan, geleneklerine bağlı olarak yaşamaya devam ediyor, tıpkı kulüp adının altında yer alan sözcüklerin ifade ettiği gibi:

“Aus Tradition – Verantwortung, Leistung, Erfolg”
“GELENEKLERİMİZ – SORUMLULUK, PERFORMANS, BAŞARI”