IOC tarafından 23. kez düzenlenen Kış Olimpiyatları bu yıl 9 Şubat’ta Güney Kore – PyeongChang’da başlıyor.
Olimpiyat tarihine bir göz atacak olursak, kış sporlarının ilk zamanlarda yaz oyunlarının içinde yer aldığını görürüz.
Örneğin, 1908 Londra’da daha sonraları Kış Olimpiyatları içinde yer alacak olan Artistik Paten yarışmaları da yapıldı. 1920 Anvers Olimpiyatında ise Buz Hokeyi de oyunlara eklendi.
IOC, 1924 Olimpiyatından itibaren her 4 yılda bir Yaz Olimpiyatlarına paralel olarak Kış Olimpiyatlarının da yapılmasına karar verdi. İlk Kış Olimpiyaatı Fransa-Chamonix’de düzenlendi.
Harp yıllarında sekteye uğrayan Kış Olimpiyatları 1992 Barselona’da alınan bir kararla 1994’ten itibaren yaz oyunlarından iki sene sonra yapılmaya başlandı.

Bu yıl Kış Olimpiyatına ülkemizden sekiz sporcu katılıyor. Kayakla Atlama dalında tarihimizde ilk kez Kış Olimpiyatına bir sporcu gönderdik.

Teknolojinin dünya çapındaki inanılmaz gelişmesi sayesinde artık seyirci sayısı milyarlara ulaşan spor müsabakaları dev firmaların dikkatini çekmeye başladı.

Bunun sonucunda Kore’de olimpiyata sponsor olmak isteyen dev firmalar inanılması güç rakamlarla rekabet içine girdiler.
Alibaba, oyunlarda resmi “cloud” ve “e-ticaret” temsilciliği hakkını aldı.
1928’den beri olimpiyat sponsoru olan Coca Cola, Kore’li Buz Pateni sporcuları ile çok büyük bütçeli reklam filmleri çekiyor.
Intel, 2024 yılına kadar (her yıl yüzlerce milyon dolar ödeyerek) 5G, VR (sanal gerçeklik), 3D (üç boyut) ve 360 Derece Teknolojilerinin yanı sıra Yapay Zeka ve Drone hizmetleri sunacak.
VISA, 2018 Kış Olimpiyatları için (NFC) temassız ödeme yapabilen eldivenler üretti.
Samsung, oyunlara katılan sporcular ve ekip üyeleri için sınırlı sayıda ürettiği Galaxy Note 8 PyeongChang modelini tanıttı.
PANASONIC, açılış ve kapanış törenlerine, yarışma yerlerine ve yayın noktalarına son model ses ve video ekipmanları sağladı.
PROCTER & GAMBLE (P&G), 2010’dan bu yana Olimpiyat Oyunlarında sporcuları ve annelerini destekleyen “Teşekkürler Anne” kampanyasını devam ettiriyor.
ATOS, Olimpiyat Oyunlarının küresel bilişim ortağı oldu.
BRIDGSTONE, 2018 PyeongChang oyunlarının yanısıra 2020, 2022, 2024 yaz ve kış oyunlarının da sponsoru oldu.
TOYOTA, Hareketin gücüne inancından yola çıkarak 24 ülkede aynı anda devreye giren “Start Your Impossible” adlı yeni kampanyasını “Mobility For All” adlı reklam filmi ile başlattı. Filmlerde, aralarında Olimpik ve Paralimpik sporcuların da bulunduğu, yaşları 1 ila 100 arasında değişen 100 bireyin hayatlarından kesitler sunuldu.
OMEGA, Kış Olimpiyat Oyunları’na özel, geri saymak için Seamaster Planet Ocean “PyeongChang 2018” isimli saati üretti.
DOW, Amerikan kimya devi teknolojilerini ve inovatif çözümlerini Olimpiyat ekibiyle paylaşıyor.

Dünya medyası oyunlara binlerce muhabir, fotoğrafçı ve en son teknoloji ile donatılmış ekipler gönderdi.

Ülkemizde sadece AA, bir muhabir ve bir fotoğrafçı için akredite aldı. Bunun dışında Kore’ye giden bir adet Türk Spor Muhabiri veya Spor Fotoğrafçısı, televizyoncu, radyocu yok…

UTANIN…