PORTRE: RECEP AKICI
Kürek Sporunda son günlerde medyada adından çok bahsedilen bir antrenör var. Recep Akıcı. Konuyu yeni öğrenenler onu 2016 Rio Olimpiyatına katılma hakkı kazanan Erkekler Hafif Kilo İki Çifte ekibimiz Enes Kuşku ve Hüseyin Kandemir’in antrenörü olarak tanıyor.
Resim: Olimpiyat vizesi alan ekibimiz antrenörleri Recep Akıcı ile
Recep Hoca’nın kürek lisansı bundan tam 47 yıl önce 1969 yılında Galatasaray’da çıkartıldı. 1971 – 1985 yılları arasında Türkiye’de girdiği her yarışta birinci oldu. 1974 İsviçre – Luzern ve 1975 İngiltere – Nottingham Dünya Kürek Şampiyonalarında iki kez Dünya onuncusu oldu.
Resimler: 1974 ve 1975 Dünya 10. olan LM4- ekipleri
Aktif sporculuk hayatında 67 kez milli oldu ve çeşitli gazetelerce düzenlenen yılın sporcusu anketlerinde 4 kez Kürek dalında Yılın Sporcusu seçildi.
1975 yılında İstanbul Anadolu Hisarı Spor Akademisi’nden mezun olan Recep Akıcı, Yüksek Lisans’ını Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’den aldı. 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde göreve başlayan Akıcı, 1986 yılında bir yıllığına Amerika’ya giderek, Washington State Üniversitesi Spor Departmanı’nda çalışmalarda bulundu.
1986 yılında ilk Oxford Cambridge Boğaziçi Üniversiteleri Kürek yarışı Recep Akıcı’nın önderliğinde İstanbul Haliçte organize edildi daha sonra tekrar Haliç, Küçükçekmece gölü, Büyükçekmece gölü ve İstanbul boğazında Beykoz-Rumelihisarı arasında olmak üzere toplam 9 kez tekrar edildi.
Recep Hoca, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevinden 2007 yılında emekli oldu, iki yıllık bir aranın ardından 2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne Spor Koordinatörü sıfatı ile geri döndü.
Sporculuk hayatı kadar başarılarla dolu antrenörlük hayatında da, kürek sporunda 5. Derece Teknik direktörlük seviyesine kadar yükseldi. Aynı zamanda FISA Antrenörü de olan Recep Akıcı, Türkiye’nin kürek sporunda önde gelen iki kulübü Galatasaray ve Fenerbahçede antrenörlük yaptı.
1990 – 2009 yılları arasında Kürek Milli Takımının Baş Antrenörü oldu, çalıştırdığı ekiplerle uluslararası yarışlarda toplamda 30 madalya kazandı. Bunlar arasında özetle:
Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ekipleri 8 kez A Final çekti, bir Altın, bir Bronz Madalya kazandı.
Resim: 2004 U23 Dünya Şampiyonası Polonya – Poznan LM2- Ahmet Yumrukaya-Emre Vural (Altın Madalya)
2006 U23 Dünya Şampiyonası Belçika – Hazenwinkel LM1x Mete Yeltepe Dünya Üçüncüsü oldu.
Resim: 2008 Dünya Şampiyonası Avusturya – Linz LM4X (Dünya Beşincisi)
2005 İspanya – Almeria Akdeniz oyunlarında ekipleri 2 Gümüş 1 Bronz madalya kazandı.
2001-2002 Balkan Gençler Şampiyonlarında ekipleri 3 Altın, 7 Gümüş, 12 Bronz Madalya kazandı.
OLİMPİYAT ELEMELERİ:
Recep Akıcı 2000 ve 2008 Olimpiyatlarına LM2X tekne sınıfında farklı ekiplerle hazırlandı ancak barajı geçmek mümkün olmadı.
Resim: 2000 – Murat Türker-Bilgetay Kısacıkoğlu
Resim: 2008 – Ahmet Yumrukaya-Cem Yılmaz
Recep Hoca’nın son 2016 olimpiyat denemesi başarıyla sonuçlandı ve Galatasaray Kulübünde Alt Yapıda Gökmen Kaya Hocanın öğrencileri Enes Kuşku ve Hüseyin Kandemir, İsviçre – Luzern’de yapılan son baraj yarışında geçen Olimpiyatın Altın Madalyalı ekibi Danimarkayı 0.03 saniye ile geçerek 2016 Rio Olimpiyatı kotasını aldılar.
Resim: 2016 Enes Kuşku – Hüseyin Kandemir
Antrenörümüze ve ekibimize olimpiyatlarda başarılar diliyoruz.
Recep Akıcı, spor yöneticiliği alanında da çalışmalarda bulunmuş ve Kürek Federasyonu, Kürek Kano Rafting Federasyonu, Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu, Amerikan Futbolu Beyzbol Federasyonu’nda Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı, Boğaziçi Üniversitesi Spor Klubü’nün kurulmasında öncülük etti ve kulübün Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarda bulundu.
Fethiye Kürek yarışlarını organizasyonunu 1997 yılındaki girişimleri ile başlattı, kış dönemlerinde Fethiye körfezinin yurt içi ve yurt dışından kürek takımlarınca kullanılması için aktif rol üstlendi.
Recep Hoca ayrıca “Concept 2” Kürek Ergometresinin ilk örneğinin planlarını USA dan getirtip, İstanbul’da 10 adet imal ettirip ilk kez antrenmanlarda kullandı. Bilgisayar donanımı ile bilimsel analizlerin yapılabildiği ülkemizdeki ilk Kürek Biyomekaniği Laboratuvarını Boğaziçi Üniversitesinde kurdu, ergo üzerinde test ve analizleri yaptı, antrenman plan ve programlarında kullandı.
Antrenman biliminde Anaerobik Eşik kavramını ülkemizde kürek sporunda tanıttı sporcuların Laktat Analizlerini kendi cihazları ile ilk kez suda ve karada gerçekleştirip antrenman programlarında kullandı
Japonya –Avustralya –İtalya –Danimarka-Macaristan vb. birçok ülkede yapılan FISA antrenör konferansına katıldı, bildiri sundu ve tartışma gurup üyeliği yaptı, birçok kez uluslararası kürek federasyonu, Avrupa Kürek Federasyonu Kongrelerine delege olarak katıldı, ülkemizin değişik şehirlerinde bir çok GSGM Antrenör kursu ve TKF seminerinde 100 e yakın antrenör ve antrenör adayına eğitim verdi.
Recep Akıcı birçok gazete dergide kürek sporu ile ilgili yazılar yazdı röpörtaj verdi televizyonlarda kürek ve spor ile ilgili programlara iştirak etti.
Türk Kürek camiasına daha nice Recep Hocalar yetişmesini diliyorum.
Celal Gürsoy
11.06.2016
Aşağıdaki ekte internet dünyasında Ekşi Sözlük adı ile meşhur şaka dolu ansiklopedide bakın Recep Hoca için neler yazılmış:
EKŞİ SÖZLÜK
RECEP AKICI
Kişisel olarak biraz değişik bir kişidir. Herkes onu kolaylıkla anlayamaz. Bunun 2 sebebi vardır:
1) Recep Abi “zaman kaybı insanlar”dan hazzetmez, onlarla muhatap olmayı sevmez
2) Korkutucu bir kişiliği ve “personality cult”u oluşmuştur. İnsanlar ona zaten garip yaklaşır
İletişim kurmakta biraz zorlanan bir insandır. Düşünme tarzı diğerlerinden biraz farklıdır. Bariz şeyleri herkesin bildiğini düşünerek konuşur biraz. Örneğin leb demeden direk Çorum’dan muhabbete girer. Zeka belirtisi gibi gözükse de insanların onu anlamasını biraz zorlaştırır.
Bunun dışında yakından tanıyabilirsiniz perdelerini indirince kedi gibi biri olduğunu öğrenirsiniz.
Recep Abi ayni zamanda doğası itibariyle gördüğü haksızlığa, şerefsizliğe, terbiyesizliğe kaygısız kalamayan halk kahramanı yapısında bir kişidir. Affetmez, yeri geldiğinde gerekli tokatı çakmış, yeri geldiğinde yarış yerinin ortasında ölüm tehlikesi geçiren kürekçiyi kendi eliyle kanamasını durdurup hastaneye götürmüştür.
Haz 12, 2016 @ 18:43:42
Sevgili Celal abi, tesekkurler Recep Akici hakkindaki yazin icin.
Bu kadar sene bu camianin icindeyim fakat Recep Akici’nin kurek sporu icin yaptiklarini bu kadar detayli bilmiyordum.
Basarilarinin devamini diler ve Olimpiyatlarda kendisine ve takimina basarilar dilerim.