PORTRE: EMİR TURGAN
Resim: Antrenör Emir Turgan
Kulübümüzün Kürek Şubesinin Duayenlerinden Emir Turgan 1941 tarihinde Kandillide doğdu. Kürekçilik hayatı 1957’de 16 yaşında zamanın kıdemli kürekçileri (Baba) Turgut Aksoy ve Tankut Hülagü’nün destekleri ile Bebek’teki Kayıkhanenin Kuruçeşme Galatasaray Adasına taşındığı yıllarda başlar. Ada’nın ilk yılında kayıkhaneyi inşa etmek için tüm yöneticilerin, azaların, sporcuların nasıl heves ve şevkle çalıştığını çok iyi hatırlayanlardan biridir.
Emir Turgan’ın şampiyonluklar kazanmaya başladığı ilk ekip arkadaşları Arnavutköy’lü Şenyu Uluçay, Günay Kalaycıoğlu ve Vaniköy’lü Ahmet Baysan olur.
Resim: 1962 İstanbul Şampiyonası Cumhuriyet Gazetesi kupürü. 4 Tek Dümencili: 1- Galatasaray (Mehmet, Emir, Şenyu, Güray, Ahmet), 2-Anadoluhisar, 3-Fenerbahçe
Resimde önden arkaya Dm. Mehmet (Fırıncı) -Ahmet Baysan-Günay Kalaycıoğlu-Emir Turgan-Şenyu Uluçay. (Günay Kalaycıoğlu Arşivinden)
Sporculuğunu ilk yıllarında antrenör olarak Ali Enünlü, Semih Harmankaya, Füreyd Dosdoğru ve Emin Gezgöç Hoca ile çalışır, daha sonra Ahmet Yavaşoğlu’nden öğrendiği teknik taktik bilgilerle kendini geliştirir.
Kış antrenmanları zamanımızdaki kadar yoğun olmasa da ilk zamanlarda Ruhi Sarıalp, daha sonra Yılmaz Özüak Hocalarla yapılır.
Resim: 1965 Kürek Takımı kazanılan kupalarla
1957 yılında kurulan Kürek Federasyonu Efdal Nogan başkanlığında 1966 yılında ilk kez Dünya Kürek Şampiyonasına katılır. Emir Turgan, Yugoslavya – Bled Parkurunda yapılan yarışlara katılan Dört Tek ekibinde yer alır.
Resim: 1966 Bled Kafilesi
Resim: Dört Tek ekibi Bled Gölü kıyısında: soldan: Remzi Tan, Mehmet Ayata, Ahmet Baysan, Emir Turgan, dümenci: Adnan Soysal.
1966 yılında Emir Turgan – Ahmet Baysan – Mehmet Ayata – Remzi Tan – Dümenci: Adnan Soysal ekibi Dümencili Dört Tek ve Dümencisiz Dört Tek yarışlarını kazanarak takım şampiyonluğunu kazanılmasında büyük rol oynar.
Emir Turgan, 1967 yılında Erdal Günsel ve Dümenci Yunus Yılmaz İki Tek Dümencili ekibi ile tekrar Türkiye Şampiyonu olur. Bu yarış aynı zamanda o yıl İtalya – Donoratico Firması’ndan getirtilen ve İhsan İpekçi adı verilen teknenin 1974 yılına kadar sürecek olan birincilikler dizisinin ilk senesidir.
.
Resim: 2+ Emir – Erdal – Dm. Yunus yarıştan sonra kırmızı birincilik bayrağı ile.
Resim: 1967 yılında Şampiyon olan kürek takımı Antrenörleri Ahmet Yavaşoğlu ile.
1967 yılında Galatasaray Kürek Takımı Türkiye Şampiyonasında yedi yarışın beşinde birinci olarak kupayı kazanır. Zamanın idarecileri tarafından ödüllendirilen sporcular sonbaharda Avusturya – Villach Parkurunda yapılan Uluslararası Kürek Yarışlarına Sarı Kırmızı formalarıyla katılırlar.
Resim: Villach Gölü kıyısında
Emir Turgan 5 kez milli olduğu 12 yıllık aktif kürekçilik kariyerinin sonlarına doğru genç ekiplere antrenörlük yapmaya başlar. 1969 yılında Kürek Federasyonu tarafından ülkemize getirilen Yugoslav Antrenör Mita Boraniç tarafından açılan Antrenör Eğitim Seminerine ekip arkadaşı Erdal Günsel ile birlikte katılır.
Resim: 1969 Klagenfurt
1969 yılında Avusturya – Klagenfurt parkurunda yapılan Avrupa Şampiyonasına katılan Milli Takımımızda Boraniç’in Yardımcı Antrenörlüğü görevini yürütür.
Turgan, 28 yaşında askere gider, döndüğünde Kürek Şube Kaptanı İlter Tekand’ın tavsiyesi ile antrenörlük görevini üstlenir ve başarılı ekipler yetiştirir.
Resim: 1974 Türkiye Şampiyonu Takımımız Antrenör Emir Turgan ve yöneticimiz İlter Tekand ile birlikte.
Emir Turgan’ın antrenörlük kariyerinde iki yıl arka arkaya 1974 ve 1975 yıllarında Dünya Onuncusu olan Hafif Kilo Dört Tek Dümencisiz ekibi önemli bir yer tutar.
1974 Luzern Dünya Şampiyonası FISA’nın Hafif Kilo Dört Tek teknesini bir Dünya Şampiyonasına dahil ettiği ilk yarıştır. Hafif Kilo kategorisinin FISA programına alınmasında Federasyon Başkanımız Eftal Nogan’ın uluslar arası platformlarda önemli çabaları olmuştur.
Luzern’de Yunus Yılmaz, Recep Akıcı, Faruk Algür, Mehmet Burçkin ekibi Dünya Onuncusu olma başarısını gösterirler. Bir yıl sonra ekip, hamla Yunus’un yerine Recep Akıcı’yı soldan hamla yaparak Gürtan Tokay’ı tekneye alır ve 1975 Nottingham Dünya Şampiyonasında Hafif Kilo Dört Tek Dümencisiz yarışında tekrar Dünya Onuncusu olur.
Bu ekipler Galatasaray Kulübünde ve Türkiye’de Hafif Kilo ekolünün temel taşıdır. İlerleyen senelerde bu ekibin sporcularının antrenörlük kariyerlerinde yetiştirdikleri ekipler sadece ülkemizde değil, uluslar arası parkurlarda da başarılı olmuşlar, ülkemize madalyalar kazandırmışlardır.
Resim: 1974 Luzern, Dünya 10. Ekip: soldan Yunus Yılmaz, Recep Akıcı, Faruk Algür, Mehmet Burçkin.
Resim: 1975 Nottingham, Dünya 10. Ekip: soldan Faruk Algür, Gürtan Tokay, Spor Bakanı Ali Şevki Erek, Recep Akıcı, Mehmet Burçkin.
1979 yılında Kürek Federasyonu tarafından Türkiye’ye davet edilen Alman Kürek Federasyonu Antrenörü Volker Nolte’nin Eğitim Kursuna katılan Emir Turgan daha sonraki yıllarda hem Galatasaray Spor Kulübünde antrenör olarak, hem de seneler içinde kurulan çeşitli Kürek Federasyonları bünyesinde görevler alarak Milli Takımda da sporcular yetiştirmeye ve kürek sporuna hizmet vermeye devam eder.
Federasyon tarafından gönderilerek Almanya – Münih’te düzenlenen kursa ODTÜ’den Gökhan Toygarlı ve İbrahim Gündiler ile birlikte katılarak antrenör diploması alırlar.
Turgan tarafından yetiştirilen ekipler uluslararası parkurlarda başarılı sonuçlar alırlar. Bu ekiplerden içinden yetişen genç kürekçiler de aktif sporculuğu bıraktıktan sonra antrenör ve idareci olarak kürek sporuna hizmet etmeye devam etmişlerdir.
Resim: 1979 Volker Nolte ile Hereke Kulübünü ziyaret sırasında Herekeli yöneici ve Antrenör (sarı) Kemal Yüce.
Emir Turgan, 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen törenle Türk Milli Olimpiyat Komitesi Asil Üyeliğine kabul edildi.
23.12.2004 tarihinde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nce verilen “Antrenör Dalında Başarı Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.
Turgan, Antrenörlük ve Yöneticilik kariyeri boyunca birçok dernek ve kurumdan Başarı ve Teşekkür Belgesi aldı.
Resim: 1982 Bulgaristan – Pançerova Parkurunda yapılan Balkan Şampiyonasında Bronz Madalya Kazanan 8+ ekibi. Soldan: Mehmet Oktar, Suat Kılınç, Güven Girgin, İrfan Karaca, Ayhan Balıkçı, Halit Üstüner, Yüksel Taşcı, Yalçın Kaya, Dm. Can Parlak.
Resim: Turgan’ın 1991 yılında aldığı “FISA Development Program Level II” ve” FISA III. Level Trainer Course” belgeleri.
Sn. Ünal Aysal’ın Galatasaray Kulübüne Başkan olmasının ardından 2. Başkan Sn. Semih Haznedaroğlu tarafından Kürek Şube Başkanı olarak göreve davet edilir. 2012 ve 2013 yıllarında kürek takımı parkurlarda bütün kategorilerde ezici bir üstünlük ele geçirir ve arka arkaya takım şampiyonluğu kazanılır. Uluslararası yarışlarda başarılar kazanan Milli Takımın omurgası da Galatasaraylı Kürekçilerden oluşur. Kadın İki Tek Dümencisiz Ekibimiz 2013 yılında Avrupa 6. olarak Türk Kürek Tarihinde bir ilke imza atar.
Resim: 2012 Sapanca, Galatasaray Kürek Takımının kazandığı Türkiye Kupası ile
Resim: Şube Kaptanı olarak Emir Turgan 2013 Yılında Türkiye Şampiyonu olan kürekçilerimize Divan Beratı verilirken.
Resim: Divan Kurulu
Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini iki devre olarak 2008’den 2015 yılına kadar, Galatasaraylı Sporcular Derneğinde Başkan Yardımcılığı görevini de 2012’den 2015 yılına kadar yürüten Emir Turgan 1972 yılından beri Aytaç Hanım ile evli olup İlke ve Berke’nin babasıdır.
İlke de Berke de yüzmede Türkiye Şampiyonu olup rekorlar kırdılar, Berke Turgan Yunanistan ve Türkiye’de Yaş Guruplarında iki yıl arka arkaya Balkan Şampiyonu oldu.
Celal Gürsoy, Mayıs 2015
EMİR TURGAN’IN RESİM ALBÜMÜNDEN:
1965, Ahmet Baysan, Emir Turgan, Ahmet Şenkal, Mehmet Ayata, Adnan Soysal.
1967, Mehmet Yavaş, Gültekin Türeli, Mehmet Ayata, Erdal Günsel, Emir Turgan, Kandilli’li (Menajer) Engin.
Kürek Şubesinin sevilen Yöneticisi Özer Gürkem ve efsane kürekçimiz Ünal Yaman (Gürkem) ile birlikte.
2002 Federasyon Toplantısı, Başkan Çetin Öztürk ve Özgen Korkmazlar ile.
2003 Vichy Master Kürek Yarışlarında Yalçın Kaya ve Fatih Örer ile.
TMOK Başkanı Sn. Sinan Erdem’i ziyaret sırasında Ahmet Şenkal ve Gültekin Türeli ile birlikte.
Türkiye’nin en başarılı antrenörlerinden (Milli Sporcumuz) Recep Akıcı ile birlikte.
Uluslar arası bir yarışta Tribünde
Argonautlar Kürek Efsanesi gününde ayaktakiler soldan: Yunus Yılmaz, Baraattin Kökçay, Ferruh Manav, Emir Turgan, Sedat Esinduy, Bülent Tanaçan, Özgen Korkmazlar, oturanlar soldan: Mehmet Burçkin, Taner Tokay, Elfi Çetinkaya, Nejat Akdoğan, Mehmet Yavaş.
Resim: Galatasaray Adasında misafir ettiğimiz Frankfurter Borussia Kulübü Veteran Kürekçileri ile yapılan karma ekip Boğazın muhteşem manzarasında kürek çekerken. (1 numarada Emin Gezgöç, 2 numarada Alman misafir, 3 numarada Emir Turgan.
Bu yazı GS Derisinin 2015 Ağustos sayısında yayımlandı.
Bir Cevap Yazın