Değerli Kürek Severler

Sizlere ara sıra Olimpik Kürek Dünyasından kaçırılmaması gereken yarışları izlemenizi öneriyorum.

Bu sefer de Erkekler İki Çifte kategorisinde yapılan bir “WORLD BEST TIME” yarışını ilginize sunuyorum.
2014 Dünya Şampiyonası Amsterdam’da yapıldı. İlginç olan bu rekor zamanın bir final yarışında değil de Yarı Final yarışında kırılmasıydı.


Hırvat ikili Martin ve (hamla) Valent Sinkoviç kardeşler çok daha az efor sarf ederek ilk üç içinde bitirseler de zaten A Finale kalacakları halde Almanların ilk bin metredeki baskısından kurtulmak için giderek artan bir kuvvet ve tempo ile 5.59.72 gibi inanılmaz bir derece ile farklı bitirerek A Finale kaldılar..
Alman ekibi yarışa tecrübeli hamla Stephan Krüger’in klasik Alman taktiği ile yarışın başında çok seri ve kuvvetli çıkarak rakiplerin bir tekne önüne geçtiler ama onların da yarım tekne önünde Sinkoviç kardeşler çok sakin ve kontrollü olarak gittiler ve 1000 metreden sonra vites değiştirerek arayı açmaya başladılar.


Yarışın sadece bir eleme yarışı olduğuna aldırmayıp bir gerçek final yarışı gibi finiş yaparak rekor dereceye ulaştılar.
Almanlar yarışın başında harcadıkları enerjinin eksikliğini son metrelerde hissederek darklı olarak geride kalıp 2. oldular.

Bu iki tekneyi çok farklı olarak geriden takip eden dört tekne içinde finişe en hazırlıklı olarak giren genç Bulgar ikili üçüncü olarak A finale yükselme başarısını gösterdi.
6. kulvarda yarışan 2023 Dünya Şampiyonu Norveç 5. olarak B Finale kaldı.

İki gün sonra A Final yarışında Sinkoviç kardeşler 6.00.52 gibi gene mükemmel bir zamanla Altın Madalyayı kazanırken İtalya 6.04.42 ile 2. ve Avustralya 6.04.43 çekerek fotofiniş ile 3. oldu.
Onları 13 salise ile Litvanya takip etti.
Yarı finalin hızlı ekibi Almanya ancak genç Bulgarları geçerek 5. oldu.

Hırvat Martin ve Valent kardeşlerin bir Yarı Final yarışında yaptıkları bu derece günümüzde hala kırılamamıştır.

Celal Gürsoy

14.05.2023