Rumeli Feneri Balıkçı barınağı inşaatında yıllarım geçti, çok güzel ve zevkli bir çalışmaydı. Yaşanan birçok anı arasında biri var ki her hatırladığımda beni güldürür.

Mendirek inşaatı sürerken bir taraftan da kıyıda balıkçı teknelerinin rahat yanaşabilecekleri bir rıhtım yapıyorduk. Büyük beton bloklar yan yana dizilerek gerekli derinlik sağlanıyor, çok muntazam bir yanaşma bölümü ortaya çıkıyordu.

Suda yan yana duran beton blokların arasındaki boşluklara kısa sürede karidesler birikmeye başladı.

Bir gün şantiyeye gelirken evdeki rıhtıma çıkan koridorda hep hazırda asılı duran balıkçılık malzemelerimin arasındaki karides kepçesini de getirdim.

Bu kuvvetlice bir teli yaklaşık bir karış çapında daire şekline sokup sağlam bir sopayla boyunu uzatarak yapılmış basit bir kepçeydi. Karidesler arasından kaçmasın diye diğer kepçelerdeki gibi ağ yerine eski bir kadın çorabı parçasından imal edilmişti.

Bu kepçeyle o gün blokların arasından bir sürü karides toplayıp şantiyenin aşçısına verdim. Koca bir güveç içine muhteşem bir karides güveç yaptı. İşçiler önce “bu yenmez, bununla doyulmaz” falan dediler ama sonunda ekmekle dibini sıyırarak “daha yok mu?” dediler.

Ben konuyu unuttum, aradan birkaç gün geçti. Bir sabah erkenden köyün muhtarı telaşlı adımlarla şantiye binasına girdi, benim odama geldi, kapıyı dikkatle kapadı, alçak sesle “mühendis bey bir sorunumuz var” dedi.

“Eyvah köyde bir olay oldu, bizim çocuklar da karıştı” diye endişe içinde devam etmesini bekledim.

Muhtar endişe dolu bir ifade ile devam etti. “Mühendis bey, sizin çocuklar birkaç gündür köydeki tuhafiye dükkanından kadın çorabı almaya başladı, bu işte bir terslik var, köy ahalisi rahatsız oldu.”

Kendisini aşçıyla birlikte rıhtıma gönderdim, kadın çoraplarının karides kepçesi olarak nasıl kullanıldığını gördü, sonra tekrar odama geldi, kahvemizi içerken durup durup köylünün aklından neler geçirdiğini düşünüp gülme krizine yakalanıyorduk…

O günden sonra işçiler özellikle akşam üstü hava kararırken karideslerin ortaya çıktığını fark edip kepçe kepçe toplayıp kuru fasulye pilavın yanında aşçıdan karides güveç de istemeye başladılar.