PORTRE: ÜNAL YAMAN

1957-1-temmuz-birincisi-c3bcnal-yaman

Ünal Yaman 1950, 1960 ve 1970’li yıllarda hem kurduğu ekiplerle hem de antrene ettiği ekiplerle birçok şampiyonluklar kazanmış, Galatasaray Kürek Tarihinin unutulmaz isimlerinden biridir.

1952, Helsinki Olimpiyatları yılıydı, Türkiye Kürekte Olimpiyatlara katılmamıştı. Su Sporları Federasyonu (henüz Kürek Federasyonu kurulmamıştı) temsilcisi eski Kürekçi Orhan Saka ve Efdal Nogan Frankfurt Uluslar Arası Yarışları için bir organizasyon düzenlediler. Galatasaray’dan Ahmet Yavaşoğlu ve Petro Fenoryatis Frankfurt yarışlarına katılarak İki Çifte Sürat yarışında birinci oldular. Kafilede Fenerbahçe’den Tonguç Türsan, Edip Öke, Osman Baydar, Adem Çavdar, Sudi Tombaz, Mustafa Tokay ve dümenci Kazım Deniz de vardı. Bu Türk Kürekçilerinin ilk milli yarışı oldu.

Bu yıl aynı zamanda Galatasaray Bayanlar Kürek Tarihinde önemli bir yeri olan Ünal Yaman’ın da küreğe başladığı yıldır. Arnavutköy’lü kıdemli kürekçi Kemal Özbek’in kulübe getirdiği Ünal Yaman, o yıllarda Tek Çifte ve İki Çifte yarışlarına giren Özçiçek Atauz’un sakatlanması üzerine takım kaptanı Lale Oraloğlu’nun görev vermesiyle çok az bir antrenmanla Tek Çifte yarışına girdi ve daha ilk yarışında rakibine büyük fark atarak birinci geldi.

Ünal1

1956 Kürek Sezonunun açılış konuşmasını Adnan Akıska yapıyor, arkasında kürekçiler soldan sağa: Hasip Öğe – Erdem Talu – Güngör Toygarlı – Ali Şermet – Füreyt Dosdoğru – Orhan Akı – Ünal Yaman  – Ahmet Yavaşoğlu.

Ünal 7

1956 Orhan Akı-Ali Şermet-Ahmet Yavaşoğlu-Ünal Yaman-Güngör Toygarlı-Freyd Dosdoğru-Hasip Öge-Reşat Akant, -…-Erdem Talu-Mehmet Yavaşoğlu

Resim ve bilgiler: Kemal Onar “Hatırladıklarımdan” kitabındandır.

1957-1-temmuz-birincisi-c3bcnal-yaman

1957, 1 Temmuz Birincisi Ünal Yaman

Ünal 1 temmuz

1957, 1 Temmuz Ünal Yaman Madalyasını alırken

Ünal2

Resim: Lale Oraloğlu-Ünal Yaman

Ünal3

Resim: 1957 Şampiyonu Bayanlar İki Çifte ekibimiz: Ünal Yaman – İnci Kenter.

1 Temmuz Kabotaj Bayramında Bayanlar İki Çifte Dümencili yarışını kazanan ekibimiz Lale Oraloğlu-Ünal Yaman ve Dümenci Nüzhet Bozok yarış bitiminde Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın yarışları seyrettiği Savarona yatına davet edilirler. Yata yanaşan futadan subayların yardımıyla içeri alınan sporcularımızı bir sürpriz beklemektedir. Cumhurbaşkanının davetlisi olarak yarışları izlemekte olan Kral Faysal da oradadır ve sporcularımızı kutlayarak başarılarının devamını diler. (Bu bilgi Ünal Yaman’dan şifahi olarak alınmıştır).

1957-beykoz-c3bcnal-yaman-birincilik-kupasc4b1nc4b1-ve-bayrac49fc4b1nc4b1-alc4b1rken

1957, Beykoz, Ünal Yaman Birincilik Kupasını ve Bayrağını alırken

1950’li yılların sonu ve 1960’ların ortasına kadar Bayan kürekçilerimiz:

Ünal Yaman – İnci Kenter – Nuray Erkartal – Umay Erkartal –  Kamuran Giritlioğlu – Öznur Üstüngel – Kamuran Giritlioğlu – Esra Paşakay – Özay Gürkem – Süreyya Beybaba – Tülin – Ayşe – Seyyide – Ülgen – Gülter – İmre Yüce – Türkan Alaçam – İnci Yar – Hülya Demir – Tülin Moray – Nur Yar – Hale Gezgöç – Eliza Boeno – Sevgi Karaçay – Dümenci: Hale Ağalday.

Ünal6

Boğazda antrenmanda

1966 yılı Türkiye Şampiyonu Bayanlar: Dört Tek Dümencili ekibi: Ünal (Gürkem) Yaman – Hülya Demir – Figen Azgür – Eliza Boeno – Dümenci: Hale Ağalday’dan kuruluydu.

1968 yılında Bayanlar kategorisinde yılların şampiyonu Ünal (Yaman) Gürkem – Evin Saraçoğlu ikilisinin yeni jenerasyondan Nükhet Anadol ve İpek Eken ile kurduğu başarılı Dört Tek ekibi sayesinde yeni bir ekol ortaya çıktı, yıllarca başarıları devam etti. Yıllar sonra yetişen şampiyon gençler arasında kızı Funda da yer alacaktı. Şube Kaptanı Özer Gürkem idi.

Ünal4

Resim: 1968 Şampiyon Bayanlar Dört Tek Dümencili İpek Eken – Evin Saraçoğlu – Nükhet Anadol Tatari – Ünal (Yaman) Gürkem – Dümenci Hilkat, önde Erdinç Karaer, Emin Gezgöç.

Ünal anneler

Kürek camiası için efsaneleşmiş bir şahsiyet olan Ünal Yaman ablamıza sağlık, huzur ve afiyet dolu bir hayat dileriz.

30.08.2013

Celal Gürsoy