2012 Londra Olimpiyatlarında Galatasaray’lı Yüzücüler:

2012 Londra Olimpiyatlarına kulübümüzden dört yüzücü katıldı. Burcu Dolunay, Dilara Buse Günaydın, Kemal Arda Gürdal ve Derya Büyükuncu ayyıldızlı mayo ile ülkemizi temsil ettiler.

Yüzme tarihimizde ilk kez A Barajını geçerek Olimpiyatlara katılmaya hak kazanan kadın yüzücümüz Burcu Dolunay iki kategoride yarıştı. Burcu ilk yarışı olan 100m serbest eleme yarışında Olimpiyat Şampiyonu Litvanyalı yüzücü Ruta Meiluyte’yi geçerek 55.35’le birinci oldu. Genel klasmanda 50 yüzücü arasında 22. olarak finallere kalamadı.

Burcu Dolunay ikinci yarışında 50m serbestte yarıştı. Seriyi 25.72 ile 7. olarak tamamladı. Genel klasmanda 74 yüzücü arasında 34. sırada yer alarak finallere kalamadı.

Olimpiyatlara katılan ikinci kadın yüzücümüz Dilara Buse Günaydın B Barajını aşarak Olimpiyatlara davet edilmişti ve ilk yarışı olan 100m kurbağalamada 01:09:43 yüzerek serisinde 6. oldu ve genel klasmanda 29. sırada yer aldı. Buse İkinci yarışında 200m kurbağalamada serisinde 2.30.64 ile 4. oldu. Genel klasmanda 30. sırada yer alarak final hakkını kaybetti.

Kemal Arda Gürdal B Barajını aşarak Olimpiyatlara davet edilmişti. 100m serbestte 49.71 ile yarışı birinci olarak bitirdi, genel klasmanda 27. olarak finallere kalamadı.

Olimpiyatlara 6. kez katılma başarısını gösteren yüzücümüz Derya Büyükuncu 200m sırtüstü serisinde 2.01.68 ile birinci oldu ancak genel klasmanda 35 sporcu arasında 33. sırada yer alarak final hakkını kaybetti.

Dört yüzücümüzü ve antrenörlerini kutlar başarılarının artarak devamını dileriz.

Yüzme Sporunda Olimpiyat Katılımımız:

Galatasaray spor kulübü yüzme şubesi 1960 yılından beri Olimpiyatlara 15 yüzücü vermiştir. Bugüne kadarki olimpiyatlarda 10 erkek, 5 kadın, toplamda 15 sporcumuz 22 kez yer alırken 3 antrenörümüz 7 kez yer almıştır.

Olimpiyat Oyunlarına katılan Antrenörlerimiz:

Yılmaz Özüak Barcelona 1992, Sydney 2000, Atina 2004 Olimpiyatlarına,

Ali Özüak Sydney 2000, Atina 2004 ve Pekin 2008 Olimpiyatlarına katılmışlardır.

Kulübümüzün Antrenörü Dejan Pejinovic Sırbistan takımından yetiştirdiği iki yüzücüsü ile 2012 Londra Olimpiyatlarına katılmıştır.

Olimpiyat Oyunlarına katılan Bayan yüzücülerimizden;

Ayşe Diker Sydney 2000’e katılırken Özlem Yasemin Taşkın ve Gülşah Gönenç Atina 2004’e katıldılar.

2012 olimpiyatlarına Burcu Dolunay ilk kez bir Türk Kadın Yüzücüsü olarak A barajını aşarak katılmıştır, Dilara Buse Günaydın da B barajını aşarak davet edilmiştir.

Olimpiyat Oyunlarına katılan Erkek yüzücülerimizden;

Engin Ünal Roma 1960,

Gökhan Attaroğlu Los Angeles 1984,

Murat Tahir Seul 1988,

Derya Büyükuncu Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atina 2004, Pekin 2008, Londra 2012,

Uğur Taner Barcelona 1992,

Can Ergenekon Barcelona 1992, Atlanta 1996,

Hakan Kiper Sydney 2000,

Onur Uras Atina 2004, Pekin 2008,

Ömer Aslanoğlu Pekin 2008

Kemal Arda Gürdal Londra 2012 oyunlarına katılmışlardır.

2012 olimpiyatlarına Kemal Arda Gürdal ve Derya Büyükuncu B barajını aşarak davet alarak katılmışlardır. Ayrıca Doğa Çelik, Ömer Aslanoğlu, Güven Duvan ve Nezir Karap B barajını geçmiş fakat davet almamışlardır.

1992 Barcelona Olimpiyatlarında sporcumuz Can Ergenekon 200m Kelebek’te Olimpiyat Oyunları düzeyinde B finalinde yüzen ilk Türk sporcusu olmuştur. Ergenekon 12. olmuştur.

Diğer bir ilk ise Derya Büyükuncu’dan gelmiştir. 2008 Pekin Olimpiyatları için Uluslar Arası Yüzme Federasyonunun (FINA) belirlediği Olimpiyat A ve B barajlarından ilk kez bir Türk sporcusu Olimpiyat A barajı geçerek Olimpiyatlara katılmıştır. 2012 olimpiyatları ile Derya Büyükuncu bugüne kadar 6 Olimpiyata katılan tek Türk yüzücüsü olmuştur.

Yüzücülerimizden Aytekin Mindan 2000 Sydney Olimpiyatlarına başka bir takımımızdan seçilerek gitmiş, daha sonra kulübümüzün sporcusu olmuştur.

1980 Moskova Olimpiyatlarına Murat Özüak barajı geçtiği halde uygulanan boykot nedeniyle katılamamıştır.

1984 Los Angeles Olimpiyatlarına Murat Özüak barajı geçtiği halde geçirdiği trafik kazası yüzünden katılamamıştır.

DERLEYEN: Celal Gürsoy

GS Susporları İletişim Koordinatörü